SPORTNAP!

.

Mindened a foci? Röpiznél egyet a barátaiddal, de sosincs meg a csapat? Vagy kipróbálnál egy izgalmas szabadulószobát ingyen? 
Ha igen a válaszod, akkor regisztrálj a sportnapra ezen a linken:https://goo.gl/forms/XPJt9YYWEa7NaF8F3
Május 19-én neked is itt a helyed! :)

Pécsi Evangélikus Egyházközség fényképe.

Rajzpályázat: Veled mi is segíthetünk! – Ajánld fel adód 1%-át!

.

 
Idei 1%-os kampányunkban szeretnénk bemutatni azt a sokféle szolgálatot, amelyet a felajánlott 1%-okból végez a Magyarországi Evangélikus Egyház. Ehhez kapcsolódva interaktív rajzpályázatot írunk ki.

Szeretsz segíteni másokon? Szoktál segíteni? Kinek és hogyan? Ha igen, kibontakoztathatod tehetségedet, és megmutathatod a világnak művészi képességeidet!

Egy A/4-es rajzlapra lerajzolt óriási 1%-os jelbe kellene belerajzolnod azt, hogyan szoktál segíteni másoknak.

A pályamű készítéséhez bármilyen rajztechnikát alkalmazhatsz: lehet a kép festve, zsírkrétával vagy filctollal rajzolva stb. – ezt az alkotóra bízzuk.

Az elkészült rajz fényképét kérjük beküldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. Kérjük, néhány mondatban mutatkozz be, írd le, mit rajzoltál, milyen gondolatok jutottak eszedbe alkotás közben.

A munkákat két korcsoportban várjuk:

I. 3–10 évesek

II. 10–18 évesek

A beküldők között pénzjutalmat osztunk ki,a díjak mindkét korcsoportban:

1. díj: 15 000 forint

2. díj: 10 000 forint

3. díj: 5 000 forint

Munkára fel!

Határidő: 2018. április 30. éjfél

A határidő lejárta után a képeket egyházunk Facebook-oldalára (www.facebook.com/evangelikus) fogjuk feltölteni.

A 2018. május 22-én éjfélig a legtöbb kedvelést, megosztást és kommentet kapott alkotás nyeri majd meg a főnyereményt!

Most igazán beszólhatunk a pécsi papoknak!

.

 
 
Forrás: Pécs Ma 

Mit csinál egy pap egész nap? Hogy lehet egy nő lelkész, és házasodhat-e egyáltalán? Kovács Barbara, evangélikus egyetemi lelkész minden – negatív – sztereotípiát lerombol, hiszen fiatal, sportol, házas, ráadásul „be is lehet neki szólni” a Házasság Hetén egy rendhagyó program keretein belül, ahol minden eddigi megválaszolatlan kérdésünkre választ kaphatunk.

– Női evangélikus lelkész, aki ráadásul szemtelenül fiatal, házas és sportol is? Hogy is van ez?
– El tudom képzelni, hogy valakinek meglepetés lehet, hogy fiatalon, ráadásul nőként lettem lelkész. Számomra azonban teljesen természetes volt gyülekezethez tartozni, mivel olyan településen nőttem fel, ahol mindenki evangélikus. Ahogy ott a legtöbb fiatal, én is egészen gyerekkoromtól kezdve jártam hittanra, és később is részt vettem az egyházi életben.

– Hogyan kerültél Pécsre?
– Gimnázium után gazdasági főiskolára jártam egy évet Budapesten, majd váltottam, és elvégeztem a teológiai képzést. Miután befejeztem a tanulmányaimat és lelkésszé szenteltek, két évre Pécsre kerültem beosztottnak, egy régóta szolgáló lelkész mellé – ez a „gyakornoki” időszak az egyházi életben olyan, akár az orvosoknál a rezidensképzés. Így kerültem Pécsre a férjemmel, aki maga is lelkész.

– Ezek szerint két évet töltesz csak Pécsen?
– Idén nyáron jár le a beosztotti státuszunk, de szeretnénk meghosszabbítani, és maradni Pécsen. Nagyon megszerettük a várost, a gyülekezeti élet rendkívül sokoldalú, rengeteg a lehetőség, és szeretem, hogy egyetemi lelkészként sok fiatallal dolgozhatok együtt.

– Mit csinál pontosan egy egyetemi lelkész?
– Főleg nagyobb városokban dolgoznak evangélikus egyetemi lelkészek, akik elsősorban egyetemisták lelki gondozását végzik, nekik szerveznek programokat, eseményeket. Magyarországon viszonylag nagyobb a szabadságunk, leginkább mi dönthetjük el, hogy mit vállalunk, mit szeretnénk csinálni.

– Mivel telik egy lelkész napja?
– Az időnk nagy részében hittanórákat tartunk iskolákban, mivel most már kötelező tantárgy a hit- és erkölcstan, délutánonként pedig különböző gyülekezeti alkalmakat tartunk, például bibliaórákat, egyetemistáknak szóló beszélgetéseket. De időseket, és betegeket is látogatunk, illetve óvodákban tartunk hittant. A legfőbb feladatunk a vasárnapi istentiszteletek megtartása, de a munkánk részét képezik még a temetéseken, esküvőkön és keresztelőkön való szolgálat is.

Isten kezében

.

Vasárnap istentisztelet előtt még van idő megnézni az Isten kezében című műsort a Duna tv-n, amiben templomunk is feltűnik, hiszen Lokodi Ákos gyülekezeti tagunkkal készítettek riportot! Mindenkinek szívből ajánljuk!

Isten kezében fényképe.

Főzőcske, de okosan... és még sok minden más :)

Tartsatok velünk és persze Lokodi Ákossal vasárnap 7:45-től a Dunán!

Vajon hol áll ez a különleges hangulatú épület?

.

FORRÁS: PÉCSMA

 

A belváros szívében áll, valószínűleg mégis kevesen ismerik a pécsi evangélikus templomot, amely egyszerű szépségével mégis szinte hívogatja az embert. Bár a templom “csak” az 1800-as évek végén épült, az előzmények a középkorra nyúlnak vissza.

Az evangélikus hívek először 1846-ban kérték, hogy templomot emelhessenek Pécsett, majd az 1860-as években megismételték, lévén az első kérelemre nem kaptak választ. Azonban az evangélikusok pécsi története nem ekkor kezdődött, hiszen mint a Pécsi Evangélikus Gyülekezet honlapján is olvasható, a híveknek feltehetően már az 1540-es években is volt szervezetük, a török kiűzése után azonban évszázadokat kellett várni arra, hogy az evangélikusok ismét megtelepedhessenek a városban. Az 1800-as évek elején ugyanakkor nem is Pécs volt a központ, hanem Magyarbóly.


Te hogyan képzeled el a gyülekezetünket tíz év múlva?

.

Mi így:

-          A templomunkban lelki otthonra találnak minden korosztályból azok, akik szeretnének Istennel találkozni

-          a gyerekeinkre vigyáznak és érdekes programokat szerveznek nekik

-          önkénteseink szorgosan részt vesznek a különböző alkalmak megszervezésében

-          egyszóval… a közösségünk lelkileg épül és dinamikusan fejlődik!

Bátran mondhatjuk, hogy az álmunkból már most is sok minden megvalósult és gyülekezetünk egy élő, aktív közösség. Azonban ahhoz, hogy a fejlődésünk a jövőben is töretlen maradjon, közös teherviselésre van szükség. A templom és a többi helyiség fűtése, világítása, a lelkészek fizetése, az udvar rendben tartása és a programok megszervezése mind pénzbe kerülnek, amelyet előteremteni a gyülekezeti tagok hozzájárulásából tudunk.

Hogyan tudok én is hozzájárulni a gyülekezet fejlődéséhez?

Amennyiben közösségünk tagjának érzed magad, a vasárnap bedobott perselypénz mellett az egyházfenntartói járulék befizetésével tudsz anyagilag is hozzájárulni fennmaradásunkhoz. Az adakozás emellett erősíti a tagokban a közösséghez való tartozás érzését és az Isten iránti hála kifejezését.

Hogyan tudom ezt megtenni?

Az egyházfenntartói járulék minimális összege

-          keresettel rendelkezőknek évi 16.000 Ft (havonta 1.333.-  Ft, egy menü ára)

-          egyetemistáknak, nyugdíjasoknak és keresettel nem rendelkezőknek évi 8.000 Ft (havonta 667.- Ft , egy péksütemény és kávé ára).

-          Mivel ez nem fedezi teljes egészében a gyülekezet működési költségeit, ezért legjobban rendszeresen, havi 2000 Ft-al (keresettel nem rendelkezőként havi 1000 Ft-al) tudsz hozzájárulni fennmaradásunkhoz.

Hol tudom befizetni az egyházfenntartói hozzájárulást?

A lelkészi irodában minden hétköznap 14-17 óráig vagy pedig átutalással az alábbi számlaszámon:

50800111-11188568-00000000

A közleménybe mindenképpen írd be, hogy „egyházfenntartói járulék”!

Köszönjük, hogy te is hozzájárulsz közös álmunk megvalósításához, a gyülekezetünk fejlődéséhez!

A gyülekezet lelkészei és presbitériuma

Új Képeink

Balikó Zoltán-emlékkönyv bemutató

A képre kattintva megnyitható a galéria.

Új Hírlevelünk

2018 Húsvéti Felüljáró

Új Hanganyag

2018.04.08. Pécs - Hajduch-Szmola Patrik

12191715 10204931503831947 1473647109392174621 n

Új Videónk

2017 Gyerekkarácsony