A tanítványság folytatódik – Kovács Barbara ordinációja Pilisen

.

Szöveg: Hajduch-Szmola Patrik,fotó: Kiss Tamás

Pilis – A Pilisi Evangélikus Egyházközség a reformáció ötszázadik évfordulójára lelkészt adott az egyháznak. Az idei év első ordinációján Gáncs Péter elnök-püspök lelkésszé szentelte Kovács Barbarát.

Galéria megnyitható a képre kattintva.

 

Barbara életének minden időszakához kötődő emberek voltak jelen az ünnepi istentiszteleten. Gyermekkorának fontos szereplői, pilisi tanárok, barátok, családtagok ünnepelték együtt az alkalmat. A pécsi gyülekezetből busszal érkeztek gyülekezeti- és kórustagok, hogy részesei legyenek Barbara ordinációjának. Ők egyrészt mint a hatodéves gyakorlat helyszíneként szolgáló gyülekezet, másrészt pedig mint a fogadó gyülekezet tagjai voltak jelen. Barbara felszentelését követően ugyanis a pécsi gyülekezetben kezdi meg szolgálatát, immár nem hatodévesként, hanem lelkészként.

Gáncs Péter elnök-püspök kiemelte az istentiszteleten azt, hogy milyen jelentős a pécsi gyülekezet számára a reformáció ötszázadik évfordulója, hiszen augusztus közepétől Baranya megye székhelyén már három lelkész végzi a szolgálatot. Prédikációjában pedig kiemelte, hogy a Barbara által választott igében az egész hivatásának a lényege benne van.
A választott ige Ézsaiás 50. fejezetének 4. verse volt: „Az én Uram, az ÚR megtanított engem mint tanítványát beszélni, hogy tudjam szólni igéjét az elfáradtaknak. Minden reggel fölébreszt engem, hogy hallgassam tanítványként.” Bár a frissen felszentelt lelkész előző nap vehette át diplomáját az Evangélikus Hittudományi Egyetemen, Gáncs Péter kifejtette: ez nem a tanulás időszakának végét, inkább az elejét jelenti. Olyan időszak előtt áll, amelyben a tanítványsága folytatódik és napról napra megerősödik.

Gáncs Péter püspök mellett az ordináció szolgálatában az Evangélikus Hittudományi Egyetem részéről dr. Pángyánszky Ágnes szolgált, aki egyben Barbara küldő lelkésze is. A hatodéves, illetve a fogadó gyülekezet részéről pedig Ócsai Zoltán lelkész működött közre. A jelen lévő lelkészek személyes áldása után a Confirma éneklésével erősítették meg Kovács Barbarát új hivatásában.

Az istentiszteleten az Izsóp is énekelt. Olyan énekek hangoztak el, melyek a frissen ordinált lelkész pilisi éveinek, gyermekkorának meghatározó énekei voltak.

A köszöntések sorában először Márkusné Maya Ágnes, a pilisi gyülekezet felügyelője köszöntötte a lelkésznőt.

Ezt követően Pángyánszky Ágnes mesélt az első, Barbarával kapcsolatos emlékeiről. Majd eddigi mentora és új principálisa, Ócsai Zoltán pécsi lelkész erősítette meg Barbarát abban, hogy Isten ígéreteiben lehet bízni. A pécsi gyülekezet részéről a gyülekezet kórusa két mű eléneklésével erősítette meg Ócsai Zoltán szavait.

A köszöntések sorát Gáncs Péter zárta, aki átadta a lelkészavatási oklevelet, valamint hivatalosan is bejelentette, hogy lelkészi szolgálatát a pécsi gyülekezetben és a Pécsi Tudományegyetemen kezdi meg.

Végül Barbara kapott szót. Meghatottan beszélt arról, hogy életének minden fontos eseménye, keresztelője, konfirmációja, esküvője és most a szentelése is ebben a templomban zajlott. Háláját fejezte ki, hogy ebből a gyülekezetből indul lelkészi szolgálatára.

Forrás:http://www.evangelikus.hu/

Új Képeink

Presbiter és felügyelő iktatás 2018

IMG 4204

A képre kattintva megnyitható a galéria.

Új Hírlevelünk

Pünkösd 2019

20190610

Új Hanganyag

2018.03.29. Pécs - Énekkar

Új Videónk

2017 Gyerekkarácsony