Horton, Yertle és a sznicsek – Gyerektábor a pécsi gyülekezetben

.

Forrás: Evangélikus.hu Szöveg: Janszkyné Kőszeghy Ildikó

 

Pécs – Meséket választottunk, anyagokat gyűjtöttünk, hintát vettünk, sátrat állítottunk. Hetekig készülődtünk a gyerektábor megrendezésére. Aztán június 26-tól majdnem mindenre felkészülve vártuk a gyerekeket, és mikor mindenki megérkezett, tornával indítottuk a napot.
 

A délelőttök fénypontja a dr. Seuss meséi voltak énekekkel fűszerezve. Meséltünk Hortonról, az elefántról, aki megmentett egy porszemnyi várost és kiköltött egy tojást nagy türelemmel. Yertle teknősről, aki uralkodni vágyott, de végül csak a mocsarak királya lett, és a sznicsekről, akik sok áldozat árán rájöttek, hogy csillaggal és csillag nélkül is ugyanannyit érnek.

Ezután kis csoportokban beszélgettünk a gyerekekkel, és lázasan folyt az építkezés is, hogy bemutassuk majd, milyen is volt az a város, amit Horton megmentett. Minden egyes csapat bevetette legkreatívabb ötleteit a városmakett készítése során. Hangszereket is „gyártottunk”, hogy bemutassuk, hogyan tudtak a város lakói elég hangosak lenni.

És persze sokat fociztunk, ugráltunk, szaladgáltunk.

A közös ebéd után ellátogatott hozzánk dr. Seuss is, a választott meséink szerzője, hogy megkérdezze, mit is tanultak, mit alkottak a gyerekek aznap.
Egyik délután Figura Ede cirkuszának lehettünk a vendégei, egy másik nap pedig kutyás bemutatót láthattunk és a gyerekek lovagolhattak a pónikon.  A nagy melegben a vízicsúzdának volt a legnagyobb sikere. 

Pénteken, a tábor utolsó napján, Villánykövesdre kirándultunk, ahol nagy, szabad, füves terület, játszótér várt minket. Mialatt a gyerekek szaladgáltak, játszottak, a felnőttek elkészítettek az ebédre hozott finom grillkolbászokat.

A tábort péntek délután a Dischkában zártuk.

Egy segítő édesanya, Borsó Kata tanulságai a táborunkról:

„Jól éreztük magunkat, és jól elfáradtunk az evangélikus gyerektáborban! Felsorolni is nehéz lenne, hogy mennyi mindent csináltunk már megint ez alatt az öt nap alatt... Íme egy kis Szösz-szenet (aki érti, értse) a saját élményeimből:

– Kell az a kis reggeli torna, hogy frissen, vidáman induljon a nap! Lehet az akár jóga, akár szamba, akár aerobik...

– Minél inkább következetesek a gyerekek a szabályok áthágásában, annál kevésbé következetesek a felnőttek, azok betartatásában!

– Dr. Seuss Pécsre reinkarnálódott, és dr. Szösz-re magyarosított alakja még népszerűbb, mint az eredeti!

– Csodák pedig léteznek! Amikor 80 gyerek várja, hogy megérkezzen az amerikai sztárvendég, dr. Szösz a táborba, akkor a templom kapuján becsönget két amerikai evangélikus lelkész...

– Egy mesebeli város makettjének megépítése nem gyerekjáték..., még akkor sem, ha eredetileg annak szántuk!

– A felnőttek minden évben azért várják a gyerektábort, hogy tarthassanak előkészítő és értékelő bulit!

– A rendszeres táborozóknak a 120-tól a felnőtt L-ig minden méretben van otthon batikolt pólójuk, mert ez az, amit nem lehet megunni.

– A petanque egy nagyon izgalmas játék, főleg, ha sötétben játszod, lámpafénynél, és dombnak fölfelé!

– A csillámtetkósok és a csillám tetkótlanok mind egyformán értékes emberek!

– Egy tucatnyi gyerek sikítása túllépi az „azonnali fájdalomküszöböt” jelentő 130 decibelt! (Viszonyítási alapul: a sugárhajtású repülőgép hangereje emelkedés közben 120 decibel.)

Köszönjük szépen Pécsi Evangélikus Egyházközség!”

Hálát adunk Istennek egymásért, és azért, hogy ilyen ajándékokat kaptunk a héten, kicsik és nagyok egyaránt. 

Köszönjük a segítők munkáját, az adományokat, az imádságot! Köszönjük gyülekezetünk Luther Rózsa Alapítványának és a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyülekezeti és Missziói Osztályának támogatását, amellyel lehetővé tették, hogy ilyen szép táborunk lehetett.

 

 

Új Képeink

Presbiter és felügyelő iktatás 2018

IMG 4204

A képre kattintva megnyitható a galéria.

Új Hírlevelünk

Pünkösd 2019

20190610

Új Hanganyag

2018.03.29. Pécs - Énekkar

Új Videónk

2017 Gyerekkarácsony