Az egyház egészséges közösség, ahol jól érezheti magát az ember – Interjú Kovács Barbarával

.

 

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton
 
Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Kovács Barbara a beszélgetésünkkor még lelkészjelölt volt; június 24-i felszentelése óta a pécsi gyülekezet beosztott lelkésze.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Miért választottad a teológiát?

– Pilis, ahonnan származom, evangélikus település. Sok generációra visszamenőleg az egész családom evangélikus. Törvényszerű volt, hogy én is beleszülessek az evangélikusságba. Hittanra, majd ifire jártam, ez fontos része volt az életemnek. Minden barátom a gyülekezethez tartozott. Gimnazistaként is meghatározó volt számomra a gyülekezeti élet. Már akkor is terveztem, hogy lelkész szakra megyek, de érettségizőként még éretlennek tartottam magam erre a pályára. Először elmentem a Budapesti Gazdasági Főiskolára [ma Budapesti Gazdasági Egyetem], és közgazdaságtant, azon belül is pénzügyet kezdtem el tanulni. Egy évig jártam oda, ezalatt kiderült, hogy nekem máshol van a helyem. Pángyánszky Ágnes és Krámer György akkor még pilisi lelkészek voltak, nagyon közel álltak hozzám, ők biztattak, hogy válasszam a lelkészi hivatást. Nem tudom megmagyarázni, hogy mi vonzott, egyszerűen azt éreztem: nekem lelkésznek kell lennem. Belső indíttatás volt, hogy ezt a hivatást válasszam.

– Mit jelent számodra a lelkészi hivatás?

A 21. század lelkészét úgy látom, mint aki egy közösség összetartója

– Ez nagyon sokrétű hivatás, rengeteg mindenhez kell érteni ahhoz, hogy valaki jól művelje. A 21. század lelkészét úgy látom, mint aki egy közösség összetartója, akinek tudnia kell, hogyan lehet az emberek nyelvén szólni.

– Többen azt mondják, pont az a gondjuk az egyházzal, hogy nem mindig értik a nyelvezetet. Szerinted mi ennek a kulcsa?

– Közel kell hozni az emberekhez az egyházban és a hitben rejlő értéket ma is. Az egyháznak nagyon sok értéke van, ugyanakkor látom, hogy gyakran nehéz ezt megmutatni. Ha egy lelkész úgy tud beszélni, hogy a teológiai üzenet a mindennapi ember nyelvén fogalmazódik meg, akkor talán sikerülhet.

Ha olyan alkalmak vannak, amelyek megszólítják a fiatalokat, akkor a szülők is sokkal szívesebben jönnek a gyülekezet közösségébe.

– A hatodévedet Pécsett töltötted. Mit tapasztaltál, mit vár ma egy érdeklődő az egyháztól?

 

Ha olyan alkalmak vannak, amelyek megszólítják a fiatalokat, akkor a szülők is sokkal szívesebben jönnek a gyülekezet közösségébe. Azt kell elérnünk, hogy a gyermekek jól érezzék magukat a templomban, mert ez a családok irányába mutat. Másrészt olyan együttléteket érdemes szervezni, amelyekből azt látják az emberek, hogy az egyház teljesen normális, egészséges közösség, ahol jól érezhetik magukat. Nem nagy beszédekre, hanem hétköznapi, de szeretettel teli hangra van szükség.

– Ez mit jelent?

– A lelkész beszéde legyen biblikus, azaz teológiailag pontos, ugyanakkor úgy mondja el, hogy az emberek megértsék. Az érdeklődőknek, de többnyire a gyülekezetbe járóknak sem a kánaáni kifejezésekre van szükségük, hanem egyszerű és tiszta, ugyanakkor pontos fogalmazásra.

– Melyik ige a legfontosabb számodra?

– Mindig más a kedvencem, most épp a szentelésre választott igém: „Az én Uram, az Úr, megtanított engem mint tanítványát beszélni, hogy tudjam szólni igéjét az elfáradtaknak. Minden reggel fölébreszt engem, hogy hallgassam tanítványként.” [Ézs 50,4] Ebben minden benne van, ami számomra a lelkészi hivatásban fontos. Az, hogy az én Uram az Úr, ő van a középpontban, nincs más uram rajta kívül. Megtanított engem is, hogyan tudom továbbadni az igéjét az embereknek, akik nemcsak Ézsaiás korában, hanem ma is sokszor nagyon megfáradtak, és szükségük van a lelki támogatásra. Ugyanakkor lelkészként nemcsak hirdetője vagyok az igének, hanem hallgatója is. Isten tanítványa vagyok, és ő az, aki napról napra lehetővé teszi számomra, hogy figyeljek rá, kövessem az útmutatásait.
 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 82. évfolyam, 29-30. számában jelent meg, 2017. július 30-án.
Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Új Képeink

Presbiter és felügyelő iktatás 2018

IMG 4204

A képre kattintva megnyitható a galéria.

Új Hírlevelünk

Pünkösd 2019

20190610

Új Hanganyag

2018.03.29. Pécs - Énekkar

Új Videónk

2017 Gyerekkarácsony