Első alkalommal rendeztünk Teremtés hetét

.

Idén, 2018. szeptember 30. és október 7. között először rendeztek a teremtés hete alkalmából nyolcnapos rendezvénysorozatot a pécsi gyülekezetben. Minden napra jutott valamilyen közös alkalom, ahol más-más típusú program keretében hívták a gyülekezetet a teremtésről és az abban való felelősségünkről való közös gondolkodásra, illetve a teremtett világra való rácsodálkozásra.

Szeptember 30-án az esti istentisztelettel nyitották meg a teremtés hetét Pécsett.

Hétfőn Buchert Eszter gyülekezeti tag tartott előadást A természet ízei címmel. Ezen a napon a természetben fellelhető ízekre koncentráltak, s interaktív előadásában Eszter azokra az ajándékokra kívánta felhívni a figyelmet, melyeket Isten a természeten keresztül ad nekünk. A kóstolóval színesített est szép számban mozgatta meg a gyülekezeti tagjokat.

Gyülekezetismereti kvíz segítségével idézték fel a közösség százötven évre visszatekintő múltját a következő napon. Idősebbek és fiatalabbak is jól szórakoztak és tanultak a Varga Ágnes által összeállított kérdések segítségével. Isten teremtő munkáját itt a közösségteremtés összefüggésében élhették meg az érdeklődők.

Szerdán végiggondolhatták, hogyan teremt Isten hangokat. Hajduch-Szmola Patrik segítségével lapozták végig gondolatban a Bibliát, és figyelték, hogyan jelenik meg a hallás, a látás, a hang és a látvány a Biblia lapjain, és hogy mennyi mindent tud leírni a Biblia e szavak segítségével. Végül a 17-es énekelt liturgia megtanításával, az énekkar támogatásával tartottak igei alkalmat is.

Csütörtökön Ócsai Zoltán más népek, régi kultúrák teremtéstörténeteit állította párhuzamba a bibliai teremtéstörténettel egy előadás keretében. A hallgatóság a bibliai teremtéstörténet szépségével találkozhatott, és rácsodálkozhatott, mennyi párhuzam vonható más népek teremtéstörténeteivel.

Isten megteremtette az Éden kertjét is a világ kezdetén. Ha nem is az Éden kertjének megteremtésére, de a templomkertünk újjáteremtésére vállalkoztak a gyülekezet tagjai: a templomkertet és templomot szépítették pénteken.

Szombaton a csodálatos időben sok gyülekezeti tag indult neki a tizennégy kilométeres Mecsek-túrának. Számos látnivalót tartalmazott a Péterfia Csaba által vezetett és szervezett túra.

A rendezvényeket az aratási hálaadó istentisztelet zárta vasárnap. Hajduch-Szmola Patrik hirdette az igét Jn 6,24–29 alapján. Igehirdetésében hangsúlyozta, hogy „a kenyérben kézzelfoghatóvá válik Isten gondviselése. Jézus minden csodája arra akarja a figyelmünket rávezetni, hogy meglássuk a csoda mögötti még nagyobb csodát: Isten szeretetét, gondoskodását.”

Ezen a napon tartották meg a már hagyománnyá váló terményvásárt, melynek bevétele és megmaradt terményei a gyülekezethez tartozó két intézmény, a Kék Elefánt Evangélikus Óvoda és a Baldauf Gusztáv Szeretetotthon életét teszik boldogabbá. A terményvásárral párhuzamosan a templomban családi istentiszteletet tartottak, ahol az idei tematika szerint legóistentisztelet volt. A gyermekek által készített legóalkotások is mind a teremtés hete tematikájába illeszkedtek.

Forrás: evangelikus.hu
Szöveg: Kőszeghy Ildikó, Hajduch-Szmola Patrik

Új Képeink

Presbiter és felügyelő iktatás 2018

IMG 4204

A képre kattintva megnyitható a galéria.

Új Hírlevelünk

Pünkösd 2019

20190610

Új Hanganyag

2018.03.29. Pécs - Énekkar

Új Videónk

2017 Gyerekkarácsony